Krzewy owocowe
Krzewy owocowe to rośliny wieloletnie, które produkują jadalne owoce. Są to krzewy o różnej wysokości i pokroju, które uprawiane są głównie dla swoich owoców. Przykładami krzewów owocowych są maliny, porzeczki, agrest i jagody.
- 1
Krzewy owocowe to rośliny wieloletnie, które rosną w formie krzewu i produkują jadalne owoce. Charakteryzują się różnorodnymi rozmiarami i kształtami, a ich owoce są cenione za walory smakowe i wartości odżywcze. Przykładami są maliny, porzeczki, agrest i jagody.
1. Borówka Amerykańska (Vaccinium corymbosum) to krzew liściasty, który produkuje jadalne, niebieskie owoce o słodkim smaku. Wykorzystywana jest do upraw ogrodowych oraz przetworów.
2. Jagoda Kamczacka (Lonicera caerulea) to krzew liściasty produkujący wydłużone, niebieskie owoce o kwaśno-słodkim smaku. Często uprawiana na większa skale , lecz także w przydomowych ogródkach.
3. Jagoda Goji (Lycium barbarum) to roślina pnąca lub krzew liściasty, który produkuje małe, pomarańczowo-czerwone owoce, znane z wysokiej zawartości witamin i antyoksydantów. Wykorzystywane są jako suplementy diety, używane są d produkcji przetworów.
4. Jeżyny (Rubus fruticosus) to krzew liściasty, który produkuje jadalne, ciemnofioletowe owoce o słodko-kwaśnym smaku. Jeżyna może być stosowana w ogrodach ozdobnych oraz często uprawiane na większą skalę w celu sprzedaży owoców na rynku.
5. Morwa (Morus) to rodzaj drzew i krzewów liściastych, które produkują jadalne owoce w kolorach od białego przez różowy do ciemnofioletowego. Morwy mają dużą wartość dekoracyjną mogą być stosowane w przestrzeniach publicznych i parkach i użytkową.
6. Agrest (Ribes uva-crispa) to krzew liściasty, który produkuje jadalne owoce o kwaśnym smaku, pokryte drobnymi włoskami. Owoce agrestu mogą być zielone, czerwone lub żółte, w zależności od odmiany. Agrest może być również stosowany w ogrodach ozdobnych jako roślina o dekoracyjnych liściach i owocach.
7. Kiwi (Actinidia deliciosa) to pnące roślina owocowa, która produkuje jadalne, brązowe owoce o zielonym miąższu i drobnych nasionkach. W cieplejszych klimatach kiwi może być stosowane jako roślina ozdobna oraz smacznych owoców.
8. Żurawina (Vaccinium macrocarpon) to krzew liściasty, który produkuje małe, czerwone owoce o kwaśnym smaku. Owoce są bogate w witaminę C i antyoksydanty. Ceniona za swoje właściwości zdrowotne i są używane do produkcji przetworów.
9. Aronia (Aronia melanocarpa), znana również jako aronia czarnoowocowa, to krzew liściasty, który produkuje małe, czarne owoce o cierpkim smaku. Aronia często jest produkowana na skale komercyjną wykorzystywana do produkcji wielu różnych przetworów.